如何避开同等学力英语阅读中“陷阱”?

发表时间:2019-06-26 14:31

大多数考生反映,英语阅读理解是同等学力试题的重头戏,也是丢分的重灾区。究其原因,一是阅读的难度系数比较高,是所有题型中最难的部分;

二是阅读考查的不是单点,而是学生对语篇的整体理解能力。

由于基础不牢,功底不扎实,或者是粗心、多虑,考生很容易落入丢分陷阱

2018年同等学力英语考试的一篇阅读中,许多学生都把一道选择题做错了。万试通教育特选出这道易错题,为大家讲解错题原因,并给出英语备考建议。


阅读理解原文:

Passage
Three

Imagine that you’re a fly. You’re just looking for a place to rest, when you see a nice pink leaf. That looks like a nice place to land. As you rest your feet on the leaf, you notice something strange. This leaf is hairy. You begin to make your move, but you trigger the plant’s reaction. Snap! In one-tenth of a second, you are caught in the Venus flytrap. You will be digested in five to twelve
days.


Out of about 391,000 plant species in the world, only 600 or so are carnivorous. We call them this because they attract, trap
and eat bugs. Like other plants, they get energy from the sun. But unlike other plants, they get their nutrients from their prey (
猎物).
Carnivorous plants live in places where the soil lacks nutrients. Most plants get nutrients from the soil. Carnivorous plants have turned to other
sources.


Pitcher plants trick their prey into landing on them. They offer nectar (花蜜) bribes to the foolish insects that would take them. True to their name, pitcher plants have deep chambers. Their landing surface is slippery. They have inward pointing hairs, making it hard to escape. The fly lands on the pitcher plant to eat but slips into a pit filled with digestive
fluids.


Corkscrew plants have inviting stems. Curved hairs line the inside of these stems. These hairs allow insects to go up the stems, but not back. Going forward leads to the plant's stomach. Bugs who wander into the corkscrew plant find that they are unable to escape. They must march to their own
death.


And then there are the bladderworts. They live in water and float near the surface. Their traps are like small bladders
(
囊状物)
hidden beneath the water. Only their flowers are visible from the surface. When bugs swim into the trigger hairs, the plant reacts.The
bladder
sucks
up
the
prey
and
the
water
surrounding
it.
The
prey
will
be
digested within
hours.


问题:

34.Which of the following best expresses the main idea of the third paragraph ?

A.
There are many studies of carnivorous plants.

B.
The pitcher plant tricks bugs into its stomach.

C.
The pitcher plant kills its prey in various ways.

D.
Some plants attract bugs by offering them nectar.


正确答案:D

不少同学反映,他们错选成了B答案。本题要求对文章第三段进行总结。A答案目前有许多研究都是关于肉食性植物,本段并没提到研究。C答案捕虫草有多种办法来杀死猎物,本段只提及一种。B答案捕虫草诱惑猎物到他们的胃里D答案一些植物通过提供花蜜来吸引小虫


解析:首先,通过对全文的理解,找出关键词为plants,而且是猎捕小虫的植物。这些植物比较稀少(根据第二段,只有大约600种),捕猎小虫的方式也很独特。考生们容易错选B答案是因为将这种植物拟人化,觉得捕猎小虫的确是将它们吃进胃里,但文章中并没有提及stomach这个词,因此不准确。


万试通教育分析了近十年的英语真题,就阅读选择这类题型给出以下备考建议:


*
通读全文
--
理解文章大意及类型(如科普、新闻、叙事、历史等),看清作者的态度是积极还是消极,或者是保持中立


*
合理分析
--
如本文中的carnivorous分析为“吃小虫的,吃肉的


*
准确定位
--
如举例的这道选择题只需分析第三段,忽略其他文字


*
直接排除
--
出现alleverynone等绝对性描述的选项很有可能是错误的,如all Chinese people like tea


*
避免猜测
--
对于总结或推测类问题,尽量聚焦于文本内容,不要进行过多的联想和猜测


熟练使用以上方法,避开阅读“陷阱”,想更快掌握技巧方法可了解万试通教育协议通关班课程!



分享到:
联系我们:
021-51086313
联系QQ:95394686
手机号码:13818055701
联系邮箱:95394686@qq.com
官方微信
公安备案号31010102005599